Sakkjátszma

Sakk, Sakkjátszmák, Sakktörténeti érdekességek – CGShu

Időutazás a múltba – huszárháton

Nem az ókorba vagy a középkorba hívom meg a kedves olvasót, csupán a 19. század közepe tájára. A Palaméde nevű francia sakkújság büszkén számol be az 1842-es sakkhírekről, valamint szomorúan arról, hogy meghalt Charles La Bourdonnais a sakkozás második francia lovagja Philidort követően.
A Morphy nevű üstökös még nem tűnt fel az égbolton, gyermekkora ötödik évét töltötte a New Orleans-i magnóliák és narancsfák árnyékában. Azonban a folyóirat januári száma már figyelemre méltó. A levelezők között felsorolást nyert Ernest Morphy (ő Paul Morphy nagybátyja volt, és az ifjút sakkozni is tanította), Petroff a „Kettős huszárjáték” névadója, és a sorban végül ott van Szén József. Sic: Szen, a Pesth (Hongrie).
Kettős huszárjáték, – ez egy megnyitás neve. De milyen erőt képvisel két támadó huszár egyszerre a sakktáblán? Már meg is találtam erre a példákat az újságban. 4 lépéses mattfeladvány formájában egy szerzőtől most négy feladványt csúsztattam be a huszár-mentébe, hogy 166 évvel később is szórakoztasson bennünket. Bár a sakkfigurákat még betűk helyettesítették a megfelelő rövidítéssel. Itt látható az első feladvány eredetije ahol a király R, a vezér D(dáma), a bástya T, a huszár C, a gyalog P betűvel jelölt. Az itt nem látható futónak máshol F a jele.

  Mindegyik feladványt M. d’Orville szerezte, és a huszárpár roppant erejét bizonyítják. Van köztük egy kétlépéses is. Most azért a könnyebb megfejtés miatt átültettem őket figurális diagramokba. Mindegyik feladvány megállná a helyét bármelyik ma kiadott sakkújságban. Hát akkor lovagoljunk egy kicsit a huszárokkal:
I. számú, M. d’Orville, matt 4 lépésben

1.Bb4+ Ka5 2.Ba4+ Kxa4 3.Hc5+ Ka5 4.b4 matt.
II. számú, M. d’Orville, matt 4 lépésben

1.Hc3+ Ke3 2.Ff2+ Kf4 3.He6+ Ke5 4.Fd4 matt.
III. számú, M. d’Orville, matt 2 lépésben

1.Vg8+ Kxg8 2.Hh6 matt.
IV. számú, M. d’Orville, matt 4 lépésben


1.Vb5 Kf3 2.Vd5+ Kg4 3.Hf4 e1V 4.Vh5 matt.

Ilyen gyorsan eltelt 166 év!

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: