Sakkjátszma

Sakk, Sakkjátszmák, Sakktörténeti érdekességek – CGShu

A királynők nem halnak meg – 1. rész

A királynők nem halnak meg – ha sakkoztak – 1. rész

 

a_inigold magyar királynő Aragóniai Beatrix a cseh királlyal II.Ulászlóval sakkozott Olmütz-ben 1479 júliusában. Ez az első említés a sakkjátékról Magyarországra vonatkozóan.

Aragóniai Beatrix Hunyadi (Corvin) Mátyás (1443-1490) királyunk második felesége volt, aki 1458-tól 1490-ig uralkodott. Beatrix Aragóniai Ferdinánd nápolyi király leánya volt, 1476-tól 1490-ig pedig magyar királynő. Ő Nápolyban született 1457 november 4-én, és földi életét is ott fejezte be 1508 szeptember 23-án.

2008 a reneszánsz éve volt Magyarországon. Annak okán, hogy 550 évvel azelőtt, 1458-ban választották Magyarország királyává Hunyadi Mátyást, a törökverő hadvezér Hunyadi János fiát. A család címerében található holló miatt Mátyást Corvin Mátyásnak is nevezik. A királyi udvarba a reneszánsz eszméit is befogadó királyunk Európa humanista királya volt, akinek igazságosságáról legendák meséltek évszázadok múlva is. Európa legnagyobb számú hadseregét tartotta fenn, és uralkodása alatt a törököt is kordában tudta tartani. Akkor Magyarország Európa negyedik legnépesebb országa volt. Az ország határai a Lengyel Királyságtól az Adriai tengerig terjedtek, de egy hosszú határ mentén délen a Török Birodalom volt a szomszéd. Ennek térképe alább látható:hungary_inmathiasagee_iniveronensiszért Mátyás megerősitette délen Jajce és Szabács várát, de a török így is támadást intézett Kenyérmezőnél, ahol Mátyás hadvezérei Kinizsi és Báthory vereséget mértek rá. A határokon kívül még Mátyás uralma alatt volt a Morvai és a Lasitzi őrgrófság, valamint a Sziléziai hercegség. Nyugati szövetségeseket keresett a törökkel szemben a nápolyi király, a pápa és a cseh király Ulászló részéről. A szövetség megerősítése céljából megkérte a nápolyi király Aragóniai Ferdinánd leányának Beatrix-nek a kezét, és feleségül vette 1476-ban. Ulászlóval, aki egyébként a lengyel király fia volt, jó viszonyban volt, és egyezséget kötött vele. Beatrix apja a spanyol királyi, anyja a francia királyi családból származott. Mátyás korában Olaszország helyén még sok kisebb királyság volt található, ugyanígy a németeknél még különálló tartományok voltak. A Mátyás kori Magyarország népessége 4 millióra volt tehető, melynek 77-80 %-a volt magyar anyanyelvű. Ennél akkor Európában csak Spanyolország, Franciaország és Portugália lakossága volt nagyobb, igy Közép- és Kelet-Európában Magyarországnak domináns szerep jutott. Ez a látható Mátyás korabeli térképről is látható. A Nápolyból Budára érkezett királynő mellett igen sok olasz művész, építész, festő, mesterember jött be az országba. A budai királyi székhely reneszánsz palotává változott, de több ilyen palota is épült, például Visegrádon, Tatán, Esztergomban.

budai_var_matyas_idejen

A Budai Vár Mátyás idejében

m_inihieroost azonban egy sakktörténet leírásának keretei között jelenik meg a történelem, és végül egy korabeli sakkjátszma. Ez azon ban csak a cikk legvégén, és tényleg, valóban abból a korból.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: